
Pluimveestal instrooien
Het instrooien van een pluimveestal moet nauwkeurig gebeuren. Bij het instrooien van de stal komen een hoop vragen kijken. Pluimveehouders vragen zich af welk materiaal ze het beste kunnen gebruiken, hoe dik een strooisellaag in een pluimveestal moet zijn en met welke voor- en nadelen rekening gehouden moet worden.
Onze instrooimachines voor kippenstallen
Flingk Machinebouw heeft twee machines die uitermate geschikt zijn voor het creëren van een perfect bed voor pluimvee. Onze breedstrooier en onderlegger zorgen beide voor een perfect bed voor pluimvee. Meer weten over onze instrooiers? Bekijk alle productinformatie via de links hieronder:
Bekijk onze instrooiers:
![]() |
![]() |
Bekijk instrooier BS | Bekijk instrooier OL |
Strooisel dat snel vocht opneemt is belangrijk voor pluimveestallen
Goed strooiselmateriaal neemt veel vocht op. Het mag geen korst vormen of samen gaan klitten. Als het strooisel te nat is en gaan samenklitten leidt tot meer bevuiling van de dieren, wat voor voetzoolproblemen kan zorgen. Daarnaast zorgt nat strooisel voor een hogere uitstoot van ammoniak. Het strooisel van een kippenstal moet dus zacht en los zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het strooisel een isolerende functie heeft en geen onzuiverheden bevat die voor infecties kunnen zorgen bij kippen.
Hoewel het strooisel van een pluimveestal niet te nat mag zijn, mag het ook zeker niet te droog zijn. Te droog strooisel zorgt in een pluimveestal namelijk voor een hogere stofconcentratie. Is die stofconcentratie te hoog, dan kan dit effect hebben op de groei en ontwikkeling van kuikens.
Soorten stooisel in pluimveestallen
In een pluimveestal kunnen verschillende soorten strooisel worden gebruikt:
- Houtkrullen: door het grote volume van houtkrullen lijkt het alsof kippen wat hoger van de grond zitten. Dit restproduct komt vrij bij machinale houtbewerking. Ze zijn niet prikkelend voor de luchtwegen en worden niet gegeten. Zachte houtsoorten zorgen voor een comfortabel ligbed. Bovendien absorberen houtkrullen veel meer vocht dan stro.
- Gehakseld stro: dit natuurlijke strooisel zorgt voor een comfortabel bed. Het gehakselde stro zorgt ervoor dat kippen er niet in kunnen verstrikken met hun poten. Gehakseld stro heeft een lagere vochtopnamecapaciteit dan houtkrullen. Hierdoor zullen kippen minder scharrelen. Het stro moet daarom zo fijn mogelijk gehakseld worden.
- Geperste stropellets: hoogwaardig strooisel met goed absorptievermogen. Het stro wordt onder hoge temperaturen samengeperst.
- Turf: neemt veel vocht op en heeft een relatief zure pH-waarde, waardoor de kans op ziektekiemen kleiner wordt. Het humuszuur gaat de vorming van ammoniak uit urinezuur van kuikens en kippen tegen. De goede vochtopname zorgt voor een beter stalklimaat, lage infectiedruk en minder voetzoollaesies. Turf is bovendien zacht en fijn, wat het pluimvee comfort biedt.
Strooisellaag
Uit onderzoek blijkt dat een strooisellaag niet te hoog moet zijn. Is een strooisellaag hoog, dan kunnen dieren zich er minder goed door bewegen. Het is van groot belang dat het strooisel egaal over de stal wordt verspreid. Op die manier is er overal strooisel aanwezig. Met de machines van Flingk wordt het instrooien van een kippenstal gemakkelijker. Het strooisel wordt automatisch gelijkmatig verdeeld.
Bekijk alle producten
We blijven onze producten ontwikkelen zodat uw resultaat effectief & optimaal is
Bekijk overzichtMeer weten over het instrooien van pluimveestallen? Lees hier meer:
Instrooien van kippenstallen en voetzoollaesies
Pluimveestal instrooien
Kippenstal instrooien
Instrooier type BS
Instrooier type OL