Instrooiers voor diepstrooiselboxen

Ligboxen zijn voor koeien de plek waar ze melk produceren, herkauwen en tot rust kunnen komen. Voor een koe is het dus van groot belang dat een ligbox comfortabel is. Om het een koe zo comfortabel mogelijk te maken, moet het boxdek goed onderhouden zijn. Het constant onderhouden van ligboxen kan een flinke klus zijn. Met de machines van Flingk Machinebouw wordt het instrooien van ligboxen stukken gemakkelijker.  

Bij Flingk Machinebouw ontwerpen en maken we oplossingen die het onderhoud van uw ligboxstal zo gemakkelijk mogelijk maken. Met de instrooitechnieken van Flingk Machinebouw verhoogt u de kwaliteit en efficiency van het melkveebedrijf.

Bekijk onze instrooiers

Wat is een ligbox?

Uit onderzoek blijkt dat koeien meer melk geven wanneer ze in een comfortabele en schone omgeving verblijven. Een goede ligbox met de juiste boxbedekking is dan ook erg belangrijk voor melkveehouders. Een ligbox biedt een koe het comfort en de hygiëne die ze verdient. Een goede ligbox heeft een droge en zachte ondergrond met voldoende grip, voldoende ruimte voor de kop van de koe, de juiste afmetingen en de juiste afscheidingsvorm. Wanneer een ligbox aan deze voorwaarden voldoet, biedt het voldoende veiligheid en rust voor een koe. Voor de melkveehouder is het belangrijk dat de ligbox gemakkelijk schoon en droog te houden is.

instrooier voor diepstrooiselboxen

Diepstrooisel en diepstrooiselboxen voor meer koecomfort

In ligboxen is de boxbedekking een belangrijke factor voor het koecomfort. Diepstrooisel heeft als voordeel dat het ligcomfort beter is. Door de regelmatige vernieuwing van het strooisel is ook de hygiëne van de koe gewaarborgd. In diepstrooiselboxen worden verschillende soorten strooisels gebruikt. Er kan organisch materiaal worden gebruikt, maar ook mengsels van stro en kalk komen vaak voor. Voor voldoende ligcomfort, grip en vochtopname moet in een diepstrooiselbox minimaal 15 centimeter strooisel liggen.

Diepstrooisel als boxbedekking zorgt ten opzichte van matten dus voor meer ligcomfort van de koe, maar het vergt ook meer arbeid voor de melkveehouder. Om de arbeidsintensiteit te verlagen kan het instrooien van een diepstrooiselmix worden geautomatiseerd:

“Een altijd veelbesproken onderwerp is het ligbed van melkkoeien. Vragen die vaak gesteld worden zijn: 'Wat is het beste voor de koe?' En 'Wat is het beste voor de boer?' Uiteraard hangt de keuze af van de situatie op het bedrijf, maar dat leidt niet vanzelfsprekend tot de juiste keuze. Voor de koe is het antwoord makkelijk: diepstrooiselboxen zijn het allerbeste. Voor de ondernemer kan het wat lastiger zijn. Wat niet betekent dat de belangen van de melkveehouder helemaal niet worden gediend bij diepstrooiselboxen. De vermeende extra arbeid heeft vaak niets te maken met de keuze van diepstrooisel of niet, maar met de keuze van het type boxafscheiding, de maatvoering en de afstelling.”

Bron: Boerenbusiness.nl

instrooitechniek voor diepstrooiselboxenWat is biobedding in diepstrooiselboxen?

Biobedding is een populaire vorm van boxbedekking van diepstrooiselboxen. Biobedding is de toepassing van de vaste fractie van gescheiden mest als boxstrooisel. Biobedding staat garant voor een goed ligcomfort. Om biobedding te maken, wordt mest gescheiden. Dat gebeurt met een persvijzelscheider. Het water en andere fijne delen worden uit de mest geperst. Biobedding kan een vervanger zijn van goed (maar kostbaar) zaagsel. Door gebruik te maken van biobedding kunnen melkveehouders besparen op zaagselkosten.  

Wat is instrooitechniek?

Voor een optimale melkproductie is de ligbox van groot belang. Een ligbox moet goed onderhouden worden. Het strooisel in een ligbox speelt een belangrijke rol en moet regelmatig vervangen worden. Om het verversen van goed en efficiënt uit te kunnen voeren hebben we bij Flingk Machinebouw machines voor instrooitechnieken ontwikkeld.

Bekijk onze instrooiers

Download de brochure

Strooiers voor automatisch instrooien

Flingk Machinebouw heeft verschillende strooiers. Voor ieder strooisel of situatie is een andere strooier of strooimachine geschikt. Bij Flingk Machinebouw maken we onderscheid in diepstrooiselboxen en boxen bedekt met matten. Als er een kleine hoeveelheid gestrooid moet worden (zoals bij matten het geval is) zijn onze SE 250 instrooier of de type Z instrooier geschikt. Voor diepstrooiselboxen moeten grotere hoeveelheden strooisel worden gebruikt. Voor diepstrooiselboxen hebben we bij Flingk Machinebouw keuze uit de volgende instrooiers:

Instrooier type S (geschikt voor zaagsel, gemalen stro, kalk, zand, mengsel van zaagsel/gemalen vlas/kalk, stro-pellets)
Instrooier type SX (geschikt voor kalk, zand en stro-pellets)
Instrooier type ZX (geschikt voor zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, gescheiden mest en rest tomatenplanten)
Instrooier type ZXS (geschikt voor zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, gescheiden mest, gescheiden mest ingekuild, paardenmest met krullen, mengsel van zaagsel/gemalen vlas/kalk, rest tomatenplanten, papiersnippers, stro-pellets)
Instrooier KSS (geschikt zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, gescheiden mest, gescheiden mest ingekuild, kalk, paardenmest met krullen, paardenmest met stro, mengsel van stro/kalk/water, mengsel van zaagsel/gemalen vlas/kalk, mengsel van zaagsel/gemalen vlas/kalk/water, rest tomatenplaten, papiersnippers en stro-pellets).

Meer informatie over onze instrooiers?

Neem contact met ons op.
Eén van onze professionals vertelt u graag meer
over de mogelijkheden

Contact opnemen

Productbrochure downloaden

Benieuwd naar onze instrooiers?
Download de productbrochures
en lees alles over onze instrooiers.

Productbrochure instrooiers downloaden