Geautomatiseerd instrooien van stallen

Door het instrooien van stallen gedeeltelijk te automatiseren kan er gerekend worden op een flinke arbeidsbesparing. Door het instrooien niet handmatig, maar deels automatisch te regelen ontstaat er een voordeel voor het welzijn van de dieren. De instrooiers van Flingk Machinebouw zijn niet volledig automatisch: er moet een bestuurder bij die de machine kan bedienen. Een automatische instrooier van Flinkg Machinebouw is er dus (nog) niet. Wij noemen onze instrooimachines daarom mechanisch. Of je de machines van Flingk Machinebouw nu automatisch of mechanisch noemt, één ding is zeker: de instrooier zorgt bij de boer voor meer comfort. Door gebruik te maken van een mechanische instrooier hebben koeien minder stress, kan er dagelijks worden ingestrooid en kan de boer rekenen op een flinke arbeidsbesparing.

Op 95% van de melkveehouderijen wordt een ligbox toegepast. Op deze belangrijke plek in de stal wordt voer herkauwd, melk geproduceerd en tot rust gekomen. Een koe moet hier dus rustig kunnen liggen. Een goed onderhoud boxdek is daarom van groot belang. Het strooisel moet op tijd ververst worden. Om dit goed en efficiënt te kunnen doen heeft Flingk Machinebouw diverse strooiers.

Maak kennis met onze instrooiers

Benieuwd naar onze instrooiers? Bij Flingk Machinebouw hebben we verschillende instrooiers ontwikkeld, zodat er altijd een machine is die aansluit op de situatie in de stal. Lees meer over onze instrooiers.

Bekijk onze instrooiers

automatisch of mechanisch instrooien van ligboxen

automatisch of mechanisch instrooien van ligboxen

Instrooier type S

Deze zwaar uitgevoerde machine is geschikt voor zand, zaagsel, gemalen stro en compost. Er kan geen zand in de lagers komen. Het frame is voorzien van een Hardox mes en slijtstrip. Er is één dubbelwerkende hydraulische functie benodigd. De doseerkleppen zijn handmatig verstelbaar.

Instrooier type SE

Deze elektrisch aangedreven machine heeft twee 12V accu’s. Deze strooier moet handmatig worden voortbewogen. De roerder wordt elektrisch aangedreven en gaat brugvorming tegen. De transportband strooit het strooisel in de ligbox. Stel zelf de snelheid van de transportband in, zodat u de instrooidiepte nauwkeurig kan bepalen. Ook de strooihoeveelheid is met een mechanische doseerschuif nauwkeurig in te stellen.

Instrooier type SX

Deze instrooier is geschikt voor zand. In plaats van walsen heeft deze instrooier een pendelend mechanisme. Dit verlengd de levensduur van de machine. Er wordt gebruik gemaakt van dik plaatmateriaal, een Hardox mes, Hardox slijtdelen en een extra dikke 3-laags transportband zodat zand zowel droog als vochtig gemakkelijk verwerkt kan worden. Voor een nauwkeurige doseren zit er een standaard snelheidsregeling op.

 

 

automatisch of mechanisch instrooien van ligboxenInstrooier type Z

Deze instrooier is geschikt voor het nauwkeurig instrooien van zaagsel of gemalen stro in ligboxen met matten. Om het dagelijks instrooien van kleine hoeveelheden gemakkelijk te maken, is een doseerschuif gemonteerd. Deze doseerschuif is gemakkelijk af te stellen. Deze instrooier is voorzien van een Hardox mes en slijtstrip. Voor de type Z instrooier is een dubbelwerkende hydraulische functie nodig. Er kan een opklapbare veegborstel worden toegevoegd aan de linker- of rechterzijde. Ook een mestschuif onder de strooier of een flow- en drukbegrenzer behoren tot de mogelijkheden.

Instrooier type ZX

Deze instrooier is geschikt voor het verwerken van producten die gevoelig zijn voor brugvorming. De motoren van de ZX instrooier zijn voorzien van flexibele koppelingen. De kettingkast is gemakkelijk te openen voor onderhoud. Zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, compost en dikke fractie: met de type ZX instrooier kan het allemaal moeiteloos verwerkt worden. Dat maakt deze instrooier zeer veelzijdig.

Instrooier type ZXS

De instrooier type ZXS is voortgekomen uit het type ZX. Deze instrooier bevat drie walsen en zware hydraulische aandrijving. Dat maakt deze bak ongevoelig voor brugvorming. De ZXS instrooier bevat een hoogtoerige transportband die het mogelijk maakt om ver in te strooien. De bak is zo vormgegeven dat er gemakkelijk geladen kan worden. Voor het instrooien van zaagsel, gemalen stro, gehakseld stro, compost, dikke fractie en paardenmest op basis van krullen kan deze instrooier ingezet worden.

 

automatisch instrooien van ligboxen en diepstrooiselboxenInstrooier type KSS

De instrooier KSS is onze alleskunner. Deze instrooier is gemaakt voor het zwaardere en moeilijk te verwerken strooisel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan paardenmest of een mengsel van kalk, water en stro. De KSS bak heeft een speciale vorm waardoor het strooisel makkelijk zakt en de twee separaat aangedreven doseerwalsen hebben een zware hydraulische aandrijving die brugvorming tegengaat.

Beddingvlakker type BV en BVR

Tussen twee ligboxen kan een rug van strooisel ontstaan. Dit zorgt ervoor dat koeien in een kuil komen te liggen. Door een beddingvlakker te gebruiken kunt u dit voorkomen. Hierdoor krijgen uw koeien meer comfort en bespaart de boer in strooisel. De beddingvlakker BV is geschikt voor fijne strooisels (zaagsel, dikke fractie, droog compost en zand), terwijl de beddingvlakker BVR ook geschikt is voor zwaardere strooisels (mengsels van stro, kalk en water).

Bekijk onze instrooiers

Download de brochure

 

Meer informatie over onze instrooiers?

Neem contact met ons op.
Eén van onze professionals vertelt u graag meer
over de mogelijkheden

Contact opnemen

Productbrochure downloaden

Benieuwd naar onze instrooiers?
Download de productbrochures
en lees alles over onze instrooiers.

Productbrochure instrooiers downloaden